Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αλυσίδα φαρμακείων προωθεί ισραηλινή εταιρία…Θα απαγορευθεί η κυκλοφορία θεραπευτικών βοτάνων από 1. 04. 2011

Ενδιαφέρον της ιδιωτικών συμφερόντων ισραηλινής αλυσίδας φαρμακείων Super Pharm για είσοδο στην ελληνική αγορά φαρμάκου επιβεβαιώνει επίσημο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών, γεγονός που έχει φέρει αναστάτωση στους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων με χώρες της Β. Αφρικής, της Μ. Ανατολής και του Κόλπου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο φέρει ημερομηνία του Φεβρουαρίου του 2010 και ασχολείται με τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως "τα πολυφαρμακεία SUPER PHARM σχεδιάζουν, σε πρώτη φάση, την ίδρυση καταστημάτων λιανικής πώλησης στην Αθήνα".

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πληροφορία περιλαμβάνεται σε έγγραφο που συντάχτηκε έναν χρόνο πριν από την επικείμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος έχει δημιουργήσει την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς.
To euro2day επικοινώνησε με τα κεντρικά της Super Pharm στο Ισραήλ και το αρμόδιο τμήμα επικοινωνίας της εταιρίας προκειμένου να διασταυρώσει την ύπαρξη ενδιαφέροντος, ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση.

Παρ' όλα αυτά, ο CEO της επιχείρησης, κ. Lior Reitblatt, σε συνέντευξή του στο ισραηλινό site Globe, εκφράζει την πρόθεσή της να επεκταθεί σε όποια αγορά δεν έχει περιορισμούς ιδιοκτησίας. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρει ακόμα ότι η Super Pharm έχει εξετάσει τη δυνατότητα εισόδου της στην Τουρκία, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο συνάντησε εμπόδια από το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για το ιδιοκτησιακό. Συμπληρώνει επιπλέον πως το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θέτει περιορισμούς στην ίδρυση φαρμακείων, όμως η Super Pharm εκμεταλλεύτηκε την αλλαγή του νόμου στην Πολωνία, όπου και εισήλθε το 2000.

Έτσι, η εταιρία, πέραν της ηγετικής θέσης της στην ισραηλινή αγορά, διαθέτει αναπτυσσόμενη διεθνή δραστηριότητα στην Πολωνία αλλά και στην Κίνα, όπου έχει μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης της αλυσίδας.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το 2010, η εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. δολαρίων από το δίκτυο των 160 καταστημάτων στο Ισραήλ και 200 εκατ. ευρώ από το δίκτυό της στην Πολωνία και στην Κίνα. Στην Πολωνία διαθέτει 26 καταστήματα-φαρμακεία και πέρυσι είχε τζίρο της τάξης των 160 εκατ. δολαρίων, ενώ στην Κίνα ελέγχει πλέον 90 σημεία.

Πέννυ Κούτρα

Θα απαγορευθεί η κυκλοφορία θεραπευτικών βοτάνων, συμπληρωμάτων διατροφής και βιολογικών προϊόντων !

Εξαιτίας μιας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1. 04. 2011 απαγορεύεται η εμπορευματοποίηση των περισσοτέρων βοτάνων και πολλών Παραδοσιακών Φαρμακευτικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης. Αν αυτή η οδηγία δεν μπλοκαριστεί, σειρά έχουν τα βιολογικά προϊόντα και κατ’ επέκταση οι βιολογικές καλλιέργειες. Αυτή η Οδηγία ανήκει στον περίφημο Codex Alimentarius για τον οποίο μάλλον  ακούσατε να γίνεται κουβέντα τώρα τελευταία και του οποίου η εφαρμογή αρχίζει σταδιακά από 1.04.2011 με την απαγόρευση βοτάνων και συμπληρωμάτων  διατροφής.

Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2011/01/sos.html#ixzz1Cin7mpPn

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου