Το Βερολίνο βρίσκεται στο θέμα της παιδικής φτώχειας σε εθνικό επίπεδο στην κορυφή της πυραμίδας. Μια μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann δείχνει, ότι το 35,7 τοις εκατό των παιδιών στην πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι φτωχά
Το Ίδρυμα Bertelsmann (Bertelsmann Stiftung) δημοσίευσε στοιχεία για όλες τις πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων της Γερμανίας. Το Βερολίνο είναι το νούμερο 1.
Η αυξάνουσα παιδική φτώχεια σημαίνει για τους δήμους της Γερμανίας όλο και πιο σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Διαπιστώνονται επίσης μεγάλες περιφερειακές διαφορές μέσα στα ίδια τα ομοσπονδιακά κρατίδια. Αυτό δείχνει μια πρόσφατη ανάλυση του ιδρύματος Bertelsmann.
Στην πύλη δεδομένων το Ίδρυμα Bertelsmann δημοσιεύει στοιχεία με το ποσοστό παιδικής φτώχειας σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις με περισσότερους από 5.000 κατοίκους http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xbcr/SID-58722213-A83EE22E/bst/xcms_bst_dms_33622_33628_2.pdf
Ο όρος παιδική φτώχεια αναφέρεται στο ποσοστό των παιδιών κάτω των 15 ετών, οι γονείς των οποίων παίρνουν επίδομα κατά τον Κοινωνικό Κώδικα II (Sozialgesetzbuch II). Σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκεται το Βερολίνο (με ποσοστό 35,7 τοις εκατό), η Βρέμη και το Sachsen-Anhalt (και τα τρία αποτελούν ομοσπονδιακά κρατίδια) με 30 τοις εκατό. Ακολουθούν το Mecklenburg-Vorpommern (28,3 τοις εκατό), η Σαξονία (24,1 τοις εκατό), το Βρανδεμβούργο (23,2 τοις εκατό), το Αμβούργο (23 τοις εκατό) και η Θουριγγία (22,1 τοις εκατό). Σημαντικά χαμηλότερα είναι τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στα κρατίδια της δυτική Γερμανίας Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (17,2 τοις εκατό), Schleswig-Holstein (16,2 τοις εκατό), Saarland (15,9 τοις εκατό), Κάτω Σαξονία (15,6 τοις εκατό) Έσσης ( 14,6 τοις εκατό) και Rheinland-Pfalz (12,1 τοις εκατό). Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (8,3 τοις εκατό) και στη Βαυαρία (7,4 τοις εκατό), η παιδική φτώχεια είναι σπάνια.
Σε επίπεδο επαρχιών και πόλεων υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Εδω τα ποσοστά παιδικής φτώχειας κυμαίνονται απο 2 μέχρι 38 τοις εκατό. Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η παιδική φτώχεια στο Schwerin (38,3 τοις εκατό), στο Bremerhaven (37,3 τοις εκατό) και στο Ρόστοκ (34,6 τοις εκατό). Στις περιοχές Uecker-Randow (36 τοις εκατό), Uckermark (35,9 τοις εκατό) und Stendal μεγαλώνουν πολλά παιδιά σε δύσκολες συνθήκες. Ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμφανίζουν η βαυαρική επαρχία Eichstädt (2,2 τοις εκατό), Freising (2,8 τοις εκατό) και το Μόναχο (3,5 τοις εκατό).
"Στους δήμους υπάρχει μεγάλη πίεση για να γίνουν ενέργειες", δήλωσε η Dr. Brigitte Mohn, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Bertelsmann κατα την δημοσίευση της ανάλυσης. "Συχνά υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στο δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον αυτών των παιδιών και την ζωή τους υπο συνθήκες φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και τις ευκαιρίες για μάθηση και εκπαίδευση αυτών των παιδιών. Σ' αυτά να προστεθούν και η σφιχτή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι πόλεις και τα χωριά, που δεν έχουν πλέον σχεδόν κανένα περιθώριο για στοχοθετημένη βοήθεια".
Έτσι, οι δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2005-2010 απο 35,4 στα 42,2 δισ. ευρώ (+ 19 τοις εκατό). Οι δήμοι και οι κοινότητες δαπανούν ήδη το 23,3 τοις εκατό των προϋπολογισμών τους για κοινωνικές υποθέσεις. Οι δαπάνες για υπηρεσίες για παιδιά και νέους αυξήθηκαν μεταξύ 2006-2009 απο τα 20,9 στα 26,9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό μόνο τα 5,5 δισ. ευρώ αποτελούσαν ενισχύσεις για την εκπαίδευση ανηλίκων (για παράδειγμα για ημερήσια φροντίδα, για γηροκομεία ή για μορφές υποστηριζόμενης διαβίωσης μορφές). Αυτά αυξήθηκαν κατά το 2006, σε διάστημα μόλις τριών ετών, κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 27 τοις εκατό.
"Έτσι οι δήμοι έφτασαν στα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων για τη βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των παιδιών και των νέων έφθασε", δήλωσε η κυρία Mohn. Με μια περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών δαπανών οι πόλεις και οι δήμοι απειλούνται απο υπερχρέωση.
Τίτλος πρωτοτύπου: "Kinderarmut: Große Herausforderungen für Kommunen"
Πηγή: http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xchg/SID-26C6C527-7823778D/bst/hs.xsl/nachrichten_106285.htm
Μετάφραση: Εμμανουήλ Σαρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου