Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Jean-Claude Trichet: Η παγκόσμια διακυβέρνηση σήμερα

Όσοι αναρωτιούνται τι είναι η παγκόσμια διακυβέρνηση, αν υπάρχει ή αν είναι μυθοπλασία, καλό θα ήταν να διαβάσουν τα πρακτικά από την προσφώνηση του κ. Τρισέ στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στη Νέα Υόρκη πριν μερικούς μήνες...Νομίζω ότι θα σας λυθούν πολλές απορίες. Για όσους δεν γνωρίζουν Αγγλικά, θα παραθέσω δική μου μετάφραση των σημαντικότερων -κατά τη γνώμη μου- σημείων. Δεν είμαι επαγγελματίας μεταφραστής αλλά νομίζω ότι το νόημα αποδίδεται αρκετά καλά από το παρακάτω κείμενο (αναρτημένο στο επίσημο site της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών) στο οποίο αναφέρει ο κ. Τρισέ όχι ότι ΘΑ έχουμε παγκόσμια διακυβέρνηση (όπως πολλοί φοβόμαστε) αλλά το πως η παγκόσμια διακυβέρνηση (που προφανώς ήδη έχουμε) ανταποκρίθηκε στην κρίση.

Στο κείμενο αναφέρεται με σαφήνεια ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών - που θυμίζω εδώ ότι είναι πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου όπως πολλοί νομίζουμε - και των υπολοίπων διεθνών ιδρυμάτων στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Μην ψάχνετε για Ιλουμινάτι, Σιωνιστές, Αντίχριστο. Ο εχθρός μας είναι οι κεντρικές τράπεζες και το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ. Βασική προσφώνηση από τον κ. Jean-Claude Trichet, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, Νέα Υόρκη 26 Απριλίου 2010...
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι για μένα πραγματικά ευχάριστο να ξαναβρίσκομαι μαζί σας στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. ...

1. Γιατί χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση.

Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της παγκόσμιας διακυβέρνησης στην οικονομική σφαίρα. Προτείνω ο όρος παγκόσμια διακυβέρνηση να ανταποκρίνεται όχι μόνο σε υπερεθνικά ιδρύματα - συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - αλλά και στις ανεπίσημες ομάδες που δημιουργήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές οι ανεπίσημες ομάδες (G7, G10, G20 κ.λ.π.) είναι κομβικής σημασίας για την βελτίωση του παγκόσμιου συντονισμου σε περιοχές όπου η διαδικασίες λήψης αποφάσεων παραμένουν εθνικές - είτε βοηθωντας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων είτε διευκολύνοντας όπου ταιριάζει τον συντονισμό των οικονομικών μακρο-πολιτικών.

...

2. Πως η παγκόσμια διακυβέρνηση αναπτύχθηκε κατα τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης.

Επιτρέψτε μου να εστιάσουμε στο πως αναπτύχθηκαν τα όργανα παγκόσμιας διακυβέρνησης κατα τη διάρκεια της κρίσης.

Συνεργασία κεντρικών τραπεζών

Μια διάσταση της διεθνούς συνεργασίας που θεωρώ ότι δούλεψε ιδιαίτερα αποδοτικά κατα τη διάρκεια της κρίσης είναι το γεγονός ότι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών - και των αμφίδρομων και των συνδεδεμένων δια μέσω των επιτροπών Besel. (σ.σ. δεν ξέρω τι σημαίνουν οι όροι)

Αυτή η ιδρυματοποιημένη συνεργασία εξασφαλίζει έναν απεριόριστο βαθμό συνεργασίας, για παράδειγμα στην διασυνοριακή παροχή ρευστότητας - το δίκτυο των προσωρινών ανταλλαγών συναλλάγματος ή ρέπος έστησε μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των τραπεζών όπως η FED και η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η ίδια η παγκόσμια τράπεζα (BIS) είναι μπροστά από τις εξελίξεις έχοντας την ικανότητα να βλέπει τις δυσβάσταχτες τάσεις στον οικονομικό τομέα και πιο γενικά μιλώντας στην παγκόσμια οικονομία - όπως η υποτίμηση του κινδύνου και η εκτεταμένη αύξηση της πίστωσης - που οδήγησαν τελικά στην κρίση. Θα μπορούσε...

Ρυθμιστική κερδοσκοπία. (Regulatory arbitrage = κερδοσκοπία από τη ρύθμιση)

Αλλά καθώς πολλές πτυχές της παγκόσμιας διακυβέρνησης φαίνεται να έχουν περάσει  τη σκληρή δοκιμή της παγκόσμιας κρίσης, πρέπει να θυμόμαστε και τα ελλατώματα που συνέβαλαν από την αρχή στη δημιουργία συνθηκών για να δημιουργηθεί η κρίση.

Ενα είναι η έλλειψη συντονισμού στην τραπεζική ρύθμιση (της ρευστότητας) που ήταν διάχυτη πριν την κρίση και ενθάρρυνε τα οικονομικά ιδρύματα να εμπλακούν σε μεγάλο βαθμό σε ρυθμιστική  κερδοσκοπία.

Αυτό ήταν το αναπόφευκτο αποτέλσμα του γεγονότος ότι ενώ οι οικονομικές προσευχές παγκοσμιοποιούνταν και παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες της επιτροπής Basel όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, η οικονομική ρύθμιση παρέμενε κυρίως εθνική, με μόνη μια ασθενή συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

Η δραματική μπλα μπλα

Παγκόσμιες ανισότητες

Αλλη μία ανεπάρκεια που πρέπει να διευθετηθεί στο μέλλον είναι η ανεπαρκης ενασχόληση των μακροοικονομικών πολιτικών με το θέμα της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας και αντοχής. Αυτό οδήγησε σε ασταθείς ανισότητες μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών πριν την κρίση.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις από φορείς όπως το ΔΝΤ για το ρίσκο μιας αποδιοργάνωσης όπου δεν υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός να επηρεάσουμε τις μακροοικονομικές και δομικές πολιτικές σε χώρες κλειδιά όπου αυτές οι πολιτικές φαίνονται ασταθείς από τη σκοπιά της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας. Αυτό πρέπει να αλλάξει - και απαιτεί εργασία από διεθνή ιδρύματα σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές.

...

3. Η επανάσταση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Να δούμε τώρα πως εμπλέκεται η παγκόσμια διακυβέρνηση μετά την κρίση.
Ο στόχος της διεθνούς συνεργασίας έχει σημαντικά διευρυνθεί. Μετά τις πρώτες διστακτικές αντιδράσεις, οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν ευρέως συντονισζόμενες πολιτικές, και εντός της Ε.Ε., και σε παγκόσμιο επίπεδο υπο την αιγίδα των G20. Και οι κεντρικές τράπεζες ήταν σε θέση να αναλάβουν γρήγορη, αποφασιστική και συντονισμένη δράση.
Αλλα η κρίση ανέδειξε επίσης τα κενά του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας και της νομιμότητας - που πρέπει να καλυφθούν. Αυτό μπορεί να γίνει - στην πραγματικότητα γίνεται - με ενδυνάμωση των εξουσιών των υφιστάμενων διεθνών ιδρυμάτων και με ρύθμιση των υφιστάμενων - ή με δημιουργία νέων - ανεπίσημων φόρουμ.
Επιπλέον το σύστημα κινείται αποφασιστικά προς γενικευμένη παγκόσμια διακυβέρνηση σε επίπεδο πρωθυπουργών, κυβερνητών, και προέδρων. Δεύτερον η εδραίωση της παγκόσμιας συνάντησης των διευθυντών των κεντρικών τραπεζών υπο την αιγίδα της παγκόσμιας τράπεζας ως το ανώτατο όργανο παγκόσμιου συντονισμού των κεντρικών τραπεζών. Τρίτον, η επέκταση των εξουσιών του Συμβουλίου παγκόσμιας Σταθερότητας.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά.

Η εξέλιξη των G20

Μια ειδοποιός διαφορά αυτής της κρίσης είναι το γεγονός ότι ξέσπασε στην καρδιά του συστήματος.
Παρ΄όλο που οι αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάστηκαν σημαντικά, βλέπουμε ότι το συνολικό αποτέλεσμα είναι πηγή δύναμης της παγκόσμιας οικονομίας. Για το λόγο αυτό δε μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός του σημαντικού οικονομικού ρόλου που παίζουν και της σημασίας της πλήρους ενσωμάτωσης τους στα ιδρύματα παγκόσμιας διακυβέρνησης κυρίως στην G20.

... Εδόθησαν οδηγίες στο ΔΝΤ επάνω στα επόμενα βήματα της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε προτάσεις και συστάσεις πολιτικές για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της δυνατής, ανθεκτικής και ισορρπημένης ανάπτυξης. οδηγίες πολιτικές Καθοδήγηση Αφού η διαδικασία αυτή ανήκει στα μέλη της G20, και δεδομένου ότι περιλαμβάνει όχι μόνο τους πρωθυπουργούς και τους κυβερνήτες αλλά και τους αξιωματούχους και αυτό επιβεβαιώνει τη δυνατή δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο για μεγαλύτερη καθοδήγηση στην λήψη οικονομικών αποφάσεων.

Περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ κεντρικών τραπεζών.

Στο πεδίο της συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών το κύριο όργανο είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο. (GEM) που μαζεύει τους επικεφελείς της παγκόσμιας τράπεζας στο Basel. Τα προηγούμενα χρόνια το συνέδριο αυτό περιλάμβανε 31 κυβερνήτες σαν μόνιμα μέλη καθώς και κυβερνήτες που συμμετείχαν εκ περιτροπής. Το GEM στο οποίο συμμετέχουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων οικονομιών έχει γίνει το κύριο όργανο παγκόσμιας διακυβέρνησης σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών.
Το GEM έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό συνέδριο για την διοίκηση ....

Ενδυνάμωση Ιδρυμάτων.

Το πρωτότυπο κείμενο εδώ Μεταφράστηκε από το ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑ

Τρισέ: Γιατί χρειαζόμαστε την “παγκόσμια διακυβέρνηση"

Αληθεύει ότι μυστική ομάδα διεθνών τραπεζιτών οδεύει προς τη δημιουργία της παγκόσμιας κυβέρνησης;

Πρόσεξτε τον τόνο της φωνής του κυρίου Τρισέ και τον θρίαμβο στο πρόσωπό του όταν τους λέει (στο ακρατήριό του) ότι η κρίση τους βγήκε σε καλό και όλα βαίνουν προς τα εκεί που σχεδιάζουν.
Τους τονίζει ότι μπορεί μεν οι G7 να έγιναν G20, όμως αυτό δεν εμποδίζει τα ήδη εύρωστα οικονομικά κράτη και κάποια άλλα μικρότερα και ανερχόμενα να συμπορευθούν σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση ("global governance"). Και τους θυμίζει ότι η σύμπνοια μεταξύ τους είναι σημαντική.
Πρόσεξτε αυτή την ευφορία και τον ζήλο στην έκφρασή του!
Το ακροατήριο του κυρίου Τρισέ αποτελείται από μέλη του "Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων", νεοταξίτες όλοι τους, που συνεδριάζουν σε ανύποπτο χρόνο και αποφασίζουν το μέλλον των χωρών της γης...

Του Paul Joseph Watson
Global Research, 2 Μαίου 2010
Αναδημοσίευση από το Prison Planet
URL:
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=18940

Σε λόγο που απηύθυνε σε "διακεκριμένα" μέλη του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη στην αρχή αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλωντ Τρισέ έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ηγετικό ρόλο σε αυτήν θα έχει η ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) καθώς και η διεφθαρμένη Τράπεζα για Διεθνείς Διακανονισμούς (ΤΔΔ) που θα ταχθεί στην υπηρεσία της θωράκισης της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην προσφώνησή του που είχε τον τίτλο "Η Παγκόσμια Διακυβέρνηση σήμερα", ο Τρισέ δήλωσε πως η τάξη των ισχυρών είναι ανάγκη να οργανώσει "μια σειρά από κανόνες, θεσμούς, ανεπίσημες συσπειρώσεις και μηχανισμούς συνεργασίας τους οποίους αποκαλούμε "παγκόσμια διακυβέρνηση".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τρισέ έκανε χρήση του όρου "παγκόσμια διακυβέρνηση" περισσότερες από δώδεκα φορές, περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους "η παγκόσμια διακυβέρνηση είναι άκρως ουσιώδης" προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα οικονομική κρίση.
Το πρώτο μέρος της ομιλίας του Τρισέ είχε τον τίτλο "Γιατί χρειαζόμαστε την παγκόσμια διακυβέρνηση", και από το δεύτερο μέρος και μετά δεν έπαψε να επικαλείται την οικονομική ύφεση ως δικαιολογία για την ενίσχυση μυστικών, μη δημοκρατικών και διεφθαρμένων οργανώσεων ώστε να έχουν την απαραίτητη ισχύ για να κυβερνήσουν τον κόσμο.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Τρισέ μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο. Θα τα βρείτε και στην επίσημη σελίδα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στο You Tube.

Το πλήρες ακουστικό κείμενο δημοσίευσε επίσης η ιστοσελίδα της Τράπεζας για Διεθνείς Διακανονισμούς (ΤΔΔ), ενός διεθνή οργανισμού τραπεζών που έχει αρχίσει εκστρατεία υπέρ ενός παγκόσμιου νομίσματος που θα αντικαταστήσει αυτά των μεμονωμένων εθνών-κρατών. Στην ομιλία του ο Τρισέ επαινεί την ΤΔΔ λέγοντας ότι έχει ήδη βρεθεί "μπροστά από τις περιστάσεις" στα πλαίσια αντιμετώπισης της οικονομικής χρήσης.
Την Συνέλευση για την Παγκόσμια Οικονομία (ΣΠΟ), η οποία συγκαλείται τακτικά στο κεντρικό κτήριο της ΤΔΔ στη Βασιλεία της Ελβετίας, κατονομάζει ο Τρισέ ως τον επόπτη των οργανισμών για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Η ομάδα αυτή εργασίας, σύμφωνα με τον Τρισέ, "έχει γίνει η σημαντικότερη ομάδα εργασίας για την παγκόσμια διακυβέρνηση ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες". Η ΣΠΟ είναι μια επιτροπή για τη χάραξη πολιτικών και λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας για Διεθνείς Διακανονισμούς.
Η ΤΔΔ είναι "υποπροϊόν" του οικονομικού συστήματος Bretton-Woods (που δημιούργησε μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα), και συνδέεται στενά με τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Ελέγχεται κεντρικά από μια ελίτ που αντιπροσωπεύει τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο. Ο Τζων Μέιναρντ Κέινς, ο οικονομολόγος που επηρρέασε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον την εξέλιξη του οικονομικού συστήματος, τάχθηκε υπέρ του άμεσου κλεισίματος της ΤΔΔ, αφού χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα χρημάτων ½ των Ναζί στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η οικονομική ιστοσελίδα Investors Insight αναφέρεται στην ΤΔΔ ως "την ισχυρότερη τράπεζα που έχετε ποτέ φανταστεί", αποκαλώντας την "το ισχυρότερο οικονομικό θεσμό στον πλανήτη".
Η τράπεζα ασκεί εξουσία με το να ελέγχει τεράστια ποσά από τα νομίσματα διαφόρων κρατών. Η ΤΔΔ ελέγχει το 7% του διαθέσιμου κεφαλαίου σε ξένο συνάλλαγμα και έχει στην κατοχή της 712 τόνους ράβδους χρυσού.
"Με το να ελέγχει το ξένο συνάλλαγμα και το χρυσό, η ΤΔΔ έχει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών σε οποιαδήποτε χώρα", γράφει ο Νταγκ Κέισυ. "Θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που ο "Μπεν Μπερνάνκε"* της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλωντ Τρισέ θα ανακοινώσει την επόμενη άνοδο των επιτοκίων. Να είστε βέβαιοι πως δεν έγινε δίχως την συναίνεση του ΔΣ της ΤΔΔ".
Βασικά η ΤΔΔ είναι για την παγκόσμια κυβέρνηση ό,τι η παράνομη χρηματοδότηση για ένα πολιτικό κόμμα. Μέσα από αυτήν περνάει ο πλούτος των πολιτών προτού γίνει η παράνομη παράδοσή του στο ΔΝΤ.
"Για παράδειγμα, ποσά που συγκεντρώθηκαν από τη φορολόγηση των Αμερικανών πολιτών διοχετεύονται μέσω της ΤΔΔ στο ΔΝΤ και από εκεί οπουδήποτε. Στην ουσία, η ΤΔΔ ξεπλύνει το χρήμα, μιας και δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή από πού προέρχονται και που διοχετεύονται κάποιες καταθέσεις", γράφει ο Κέισυ.
"Η τράπεζα είχε σημαντικό ρόλο στην υιοθεσία του ευρώ ως κοινού νομίσματος της Ευρώπης. Φημολογείται ότι η επόμενη αποστολή της είναι να πείσει τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό να αλλάξουν νόμισμα, υιοθετώντας ένα κοινό, που ίσως να ονομαστεί "αμέρο". Είναι λογικό να υποθέτει κανείς ότι απώτατος στόχος της τράπεζας είναι η το ένα παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα απλοποιήσει τις συναλλαγές και θα εδραιώσει πραγματικά τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας από την τράπεζα αυτή", προσθέτει ο Κέισυ.
Η Τράπεζα για Διεθνείς Διακανονισμούς δεν είναι υπόλογη σε καμία απολύτως τράπεζα κανενός έθνους. Η παραδοχή του Τρισέ ότι ένας κλάδος της διεφθαρμένης ΤΔΔ θα εποπτεύει τον μηχανισμό της παγκόσμιας κυβέρνησης είναι μια αποκάλυψη που σοκάρει και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η παγκόσμια κυβέρνηση είναι ένα εκ φύσεως αντιδημοκρατικό και δικτατορικό μόρφωμα.
Το γεγονός εξάλλου ότι ο Τρισέ αποκάλυψε τη νέα αυτή προσέγγιση στην πορεία προς την παγκόσμια διακυβέρνηση μπροστά σε ακροατήριο που απαρτίζονταν από μέλη του πυρήνα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων είναι απόλυτα συμβατό με τις παρούσες συνθήκες.
Το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων απαρτίζεται από ισχυρούς της ελίτ από όλο το φάσμα της κοινωνίας: κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ΜΜΕ. Είναι το δημόσιο πρόσωπο της μυστικής Λέσχης Μπίντερμπεργκ. Το ΣΔΣ στρατολογεί αποκλειστικά μέλη που έχουν υιοθετήσει θετική στάση προς το σχέδιο για την παγκόσμια κυβέρνηση και τον αφανισμό του κράτους των ΗΠΑ.
Οι στόχοι της αποστολής του ΣΔΣ έχουν περιγραφεί με τον σαφέστερο και λακωνικότερο τρόπο από τον Στρόουμπ Τάλμποτ, πρώην υφυπουργό εξωτερικών επί κυβέρνησης Κλίντον και επιφανές μέλος του ΣΔΣ. Τον Ιούλιο του 1992 ο Τάλμποτ είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Τάιμ: "Στον αιώνα που θα μπει τά έθνη όπως τα γνωρίζουμε θα γίνουν παρελθόν. Όλα τα κράτη θα αναγνωρίζουν μια και μοναδική παγκόσμια αρχή. Η εθνική κυριαρχία δεν ήταν τελικά πολύ καλή ιδέα".
Όπως έχουμε ήδη τονίσει, η παγκόσμια άρχουσα τάξη έχει ήδη ανακοινώσει την γένεση της παγκόσμιας κυβέρνησης καθώς και ποιός θα την διοικεί. Όσοι περίμεναν ότι ο ΟΗΕ θα βρίσκεται στο τιμόνι της κατάλαβαν ότι είχαν κάνει λάθος, αφού τόσο η ομάδα των 20 (G20) όσο και η ΤΔΔ ενισχύθηκαν με τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τον συντονισμό της παγκόσμιας κυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο Τρισέ αναγνωρίζει τον ρόλο της ομάδας των 20 στην χειραγώγηση της οικονομικής κρίσης προκειμένου να γίνει σαφής στις αναπτυσσόμενες χώρες η εντολή για "πλήρη ένταξη στους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης".
"Η ομάδα των 20 ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης. Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο όπου το φόρουμ αυτό πραγματοποιεί τη μετάβαση από τη δράση κατά την επίλυση μιας κρίσης στην διαμόρφωση συνθηκών για την πρόληψη μιας κρίσης", είπε ο Τρισέ. Με άλλα λόγια, η τάξη των ισχυρών εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση για να επιτρέψει στα μέλη της ομάδας των 20 να εμφανιστούν σαν σωτήρες, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο ρόλος τους με τέτοιο τρόπο ώστε να επιβάλουν τους κανονισμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης με την πρόφαση αποφυγής μιας παρόμοιας κρίσης.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάυ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, το 2009 ήταν επίσημα η πρώτη χρονιά άμεσης άσκησης εξουσιών της παγκόσμιας κυβέρνησης προκειμένου να ελεγχθούν οι οικονομίες των εθνών-κρατών.
"Το 2009 είναι επίσης η πρώτη χρονιά της παγκόσμιας διακυβέρνησης, με την τοποθέτηση της ομάδας των 20 στο κέντρο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Η σύνοδος της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή είναι άλλο ένα βήμα προς την παγκόσμια διαχείρηση του πλανήτη μας", είπε ο Βαν Ρομπάυ.
----------------------------------------------------------
ΣτΜ: Ο Μπεν Σαλόμ Μπερνάνκε είναι Αμερικανός οικονομολόγος και ο νυν πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου