Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η κέλτικη Τίγρης στα δίχτυα της Τρόικας

Στα 80-90 δις ευρώ η βοήθεια προς την Ιρλανδία

Προσφυγή της Ιρλανδίας στον τριμερή μηχανισμό στήριξης: η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Κάουεν κατηγορώντας την για εξαπάτηση των πολιτών.

Μετά από πολυήμερη αβεβαιότητα και παλινωδίες, η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στον τριμερή μηχανισμό στήριξης. Χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, να διαθέσουν στο Δουβλίνο πόρους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που συγκροτήθηκε την περασμένη άνοιξη. Την παραίτηση της ιρλανδικής κυβέρνησης ζητούν στο μεταξύ ιρλανδικά μίντια αλλά και η αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι εξαπάτησε τους πολίτες.

Κάουεν: "Να πιστέψουμε στις ικανότητές μας"

Οι λεπτομέρειες του πακέτου στήριξης της Ιρλανδίας θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες. "Προς το παρόν δεν μπορούμε να αναφέρουμε συγκεκριμένους αριθμούς", είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Βρισκόμαστε στη φάση των διαβουλεύσεων. Η Ιρλανδία κατέθεσε την αίτηση και τώρα εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το ύψος του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ανακοίνωσε χθες ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων: "Στους ιρλανδούς πολίτες έχω να πω το εξής: δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το μέγεθος των οικονομικών μας προβλημάτων, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουμε πίστη στην ικανότητά μας να ανακάμψουμε και να τα ξεπεράσουμε".

Αύξηση φόρων, μείωση δαπανών

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη το πρόγραμμα των νέων περικοπών, το οποίο προβλέπει τη μείωση κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ των δημοσίων δαπανών με χρονικό ορίζοντα τεσσάρων ετών.  "Με απλά λόγια", είπε ο κ. Κάουεν, "οι ιρλανδικές τράπεζες θα γίνουν αρκετά πιο μικρές από ότι στο παρελθόν, έτσι ώστε να μπορέσουν σταδιακά να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Το δεύτερο αποφασιστικής σημασίας στοιχείο της συμφωνίας θα είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στη μείωση του ελλείμματος. Για να το πω και πάλι απλά: η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη φορολογία και να μειώσει τις δαπάνες σε βαθμό που αυτό είναι δυνατόν να γίνει".

Όπως δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε: "Εάν κριθεί αναγκαίο, τότε η χώρα που κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, εν προκειμένω η Ιρλανδία, θα πρέπει να υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα. Αυτό θα είναι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων τις επόμενες ημέρες. Δεν πρόκειται δηλαδή απλά για μια χρηματοδότηση, αλλά θα πρέπει παράλληλα να λυθούν και τα προβλήματα".

"Είπατε ψέματα. Μας απογοητεύσατε. Παραιτηθείτε"

Τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους πολίτες και την κάλεσαν να υποβάλει την παραίτησή της. Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν, αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, παρότι οι σχετικές άτυπες συνομιλίες βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη. "Είπατε ψέματα. Μας απογοητεύσατε. Παραιτηθείτε", έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδό της η Sunday Independent.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Fine Gael Τζέιμς Ρέιλι: "Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή μας έφτασε σε αυτό το σημείο εξαιτίας των λαθών της. Δεν μας είπε την αλήθεια τις προηγούμενες εβδομάδες. Και βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το σημείο εξαιτίας αυτών των λαθών".

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά οικονομικά πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη G7 εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επικείμενη ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης. «Η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ αντανακλά την αποφασιστικότητά μας να ενεργήσουμε ταχύτατα προκειμένου να αμβλύνουμε τους κινδύνους, να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στις αγορές και να προστατεύσουμε την παγκόσμια ανάκαμψη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το καναδικό υπουργείο Οικονομικών. Την απόφαση χαιρέτισαν επίσης το ΔΝΤ και η ΕΚΤ.

Πηγή

Η Τρόικα ρίχνει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας

Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Ιρλανδία, αφού νωρίτερα την Δευτέρα το κόμμα των Πρασίνων, εκ των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, ανήγγειλε την άρση της στήριξής του στην κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι οι Ιρλανδοί πολίτες, μετά την δραματική εξέλιξη της προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, «χρειάζονται πολιτική σταθερότητα» που δεν μπορεί να προσφέρει μια «υπό κηδεμονία» κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως σήμερα έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, μόλις τριών εδρών ...

Ειδικά γι’ αυτόν τον προϋπολογισμό οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για λήψη μέτρων «αλά Ελληνικά», όπως για παράδειγμα η επιβολή νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, η δραστική μείωση κοινωνικών επιδομάτων και ενδεχομένως η αύξηση στους χαμηλότατους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών – στοιχείο στο οποίο οφειλόταν η μέχρι πρότινος αλματώδης ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας, της ... πάλαι ποτέ τώρα πια «Κελτικής Τίγρης». Σε κάθε περίπτωση πηγές της Κομισιόν τόνιζαν νωρίτερα πως είναι αποκλειστικά θέμα της ιρλανδικής κυβέρνησης το να αποφασίσει κατά πόσον θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.

ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση προς την Ιρλανδία να πάρει άμεσα και «σκληρά μέτρα λιτότητας», προειδοποιώντας παράλληλα ότι μια ενδεχόμενη μετάσταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί εν τη γενέσει της. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», ιδίως από τη στιγμή που πλέον τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκαν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε αυτό το δεδομένο στηρίζει τέλος και η Moody’s την προειδοποίηση που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα μιλώντας για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας και μάλιστα κατά πολλές βαθμίδες...

Ολι Ρεν:"Δεν απειλούν οι εκλογές την παροχή βοήθειας"

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία δεν απειλούν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.
"Δεν πιστεύω ότι αυτό απειλεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ ή τις διαπραγματεύσεις για αυτό" δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Αυτές οι εκλογές "θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο (...) και οι διαπραγματεύσεις μας θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου" πρόσθεσε.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 θα διαλύσει το κοινοβούλιο.
Πάντως ο Ρεν υπογράμμισε ότι "είναι απαραίτητο η Ιρλανδία να μπορέσει να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων 4 ετών" που έχει στόχο να της επιτρέψει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ.
"Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας να σχολιάζουμε όσα συνδέονται με τη δημοκρατική πολιτική ενός κράτους μέλους" επεσήμανε ο Ρεν.
"Όμως φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετή πολιτική σταθερότητα για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων τεσσάρων ετών που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις διαπραγματεύσεις" με την Ιρλανδία, σημείωσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου