Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

  • Από το βορειοκορεατικό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες της Νοτίου Κορέας. Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και δέκα πιο ελαφρά, διευκρίνισε ο στρατηγός Λι Χονγκ-Κι, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις άμαχοι.

Η βορειοκορεατική επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπόργουορθ, από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, όπως ονομάζεται, περίπου πενήντα οβίδες έπεσαν στο νησί. Προηγουμένως το τηλεοπτικό δίκτυο ΥΤΝ μετέδωσε ότι τουλάχιστον 200 οβίδες έπληξαν το νησί. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι μετά το βομβαρδισμό 60 έως 70 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ έκαναν λόγο για αρκετούς τραυματίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι φωτιές από τα σπίτια που επλήγησαν έχουν πάρει διαστάσεις και εξαπλώνονται στο υπόλοιπο νησί.

Το γενικό στρατιωτικό επιτελείο της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι βορειοκορεατικές οβίδες έπληξαν το νησί όπου βρίσκεται νοτιοκορεατικό στρατιωτικό απόσπασμα. Αλλες οβίδες έπεσαν στη θάλασσα. «Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας. Την ίδια ώρα δόθηκε εντολή στα πολεμικά αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί που δέχθηκε την επίθεση.

Λίγο μετά τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι ο βορειοκορεατικός βομβαρδισμός σταμάτησε. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο YTN ότι οι κάτοικοι του νησιού το εγκαταλείπουν με αλιευτικά σκάφη. «Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε ο Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και οι δύο Κορέες, και στην οποία έχουν συμβεί κατά το παρελθόν ανάλογα περιστατικά. Η νοτιοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το νησί απ' όπου υψώνονταν στήλες καπνού.

Με αντίποινα απειλεί η Νότιος Κορέα

Με «αυστηρή τιμωρία» σε περίπτωση νέας επιθετικής ενέργειας, απείλησε τη Βόρεια Κορέα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μγιούνγκ-Μπακ, με την αντίδραση της Σεούλ πάντως να είναι μέχρι τώρα συγκρατημένη, παρά τη σοβαρότητα του σημερινού επεισοδίου με το βομβαρδισμό του νησιού Γεονπγεόνγκ από τη Βόρεια Κορέα, ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

«Ο στρατός μας θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε νέα πρόκληση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική προεδρία, προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα την Πιονγιάνγκ.

«Ο βομβαρδισμός του Γεονπγεόνγκ από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια προφανή στρατιωτική πρόκληση. Επιπλέον αυτός ο βομβαρδισμός πολιτικών στόχων είναι ασυγχώρητος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις βορειοκορεατικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από το βορειοκορεατικό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες της Νοτίου Κορέας. Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και δέκα πιο ελαφρά, διευκρίνισε ο στρατηγός Λι Χονγκ-Κι, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις άμαχοι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σχεδιασμένη, εσκεμμένη και παράνομη επίθεση, σε παραβίαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ, και για μια απάνθρωπη ωμότητα, αφού εβλήθησαν οβίδες προς κατοικημένες ζώνες επί ανυπεράσπιστων αμάχων».

Όπως είπε ο στρατηγός Λι, ο στρατός της Νοτίου Κορέας θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης και για να εμποδίσει κάθε νέα πρόκληση του Βορρά.

Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι αυτή άνοιξε πρώτη πυρ. «Παρά της επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότιος Κορέα εκτόξευσε δεκάδες οβίδες ... και αμέσως αναλάβαμε ισχυρή στρατιωτική δράση», αναφέρει σύντομη δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο KCNA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειται για μία από τις σοβαρότερες επιθέσεις της Βορείου Κορέας μετά τη λήξη του πολέμου το 1953.

Η σοβαρότητα του επεισοδίου προκάλεσε ήδη την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε πως είναι πιθανή έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σήμερα ή αύριο, για το θερμό επεισόδιο Βορείου και Νοτίου Κορέας. «Ετοιμάζεται για σήμερα ή αύριο, είμαστε υπέρ (της σύγκλησης) και ο σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου