Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009

Δεύτερος –και χειρότερος;- γύρος κρίσης!


Το ράλι που ξεκίνησαν οι αγορές από τις 20 Νοεμβρίου, ποντάροντας στον Μπαράκ Ομπάμα, φαίνεται ότι έμεινε από… καύσιμα και οι αναλυτές προεξοφλούν την έναρξη του δεύτερου –και πιθανόν χειρότερου…- γύρου της διεθνούς κρίσης. Η Wall Street παρακολούθησε την ορκωμοσία του νέου προέδρου χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς οι βασικοί δείκτες «γκρεμίζονταν», καθοδηγούμενοι από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Dow Jones "έχασε" και πάλι τις 8.000 μονάδες σημειώνοντας πτώση άνω του 4%, ενώ για το δείκτη S&P 500 Financials, με τα «βαριά χαρτιά» του χρηματοοικονομικού τομέα, οι απώλειες από την αρχή χρόνου έφθαναν το 13%, οδηγώντας τον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1995.
Ήδη έχει χαθεί το ήμισυ των κερδών του S&P 500 από τις Νοεμβρίου, που έφθασαν το 24%, δημιουργώντας προσδοκίες ανάκαμψης, καθώς οι πρώτες ενδείξεις και ανακοινώσεις για τα εταιρικά αποτελέσματα δημιουργούν καταθλιπτική ατμόσφαιρα στο επενδυτικό κοινό. Ο μέσος όρος των προβλέψεων των αναλυτών για τη φετινή κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 έχει «τσεκουρωθεί» ήδη κατά 83%!
Ακόμη και τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου έμοιαζαν να έχουν χάσει την αίγλη του «ασφαλούς καταφυγίου». Παρά τη ζήτηση που δημιούργησε το ξεπούλημα στις μετοχές, οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών τίτλων ενισχύθηκαν ελαφρώς, καθώς η αγορά προεξοφλεί «πλημμυρίδα» νέων εκδόσεων από το αμερικανικό Δημόσιο, προκειμένου να αντληθούν τα κεφάλαια που θα διοχετεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην οικονομία για να αναχαιτίσει την ύφεση.
Ο δεύτερος γύρος της κρίσης που αρχίζει δεν έχει πλέον στο επίκεντρο την έλλειψη ρευστότητας, αλλά τους γενικευμένους φόβους, ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
απο press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου