Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεση (σελ 13) ζητάει εμμέσως πλην σαφώς διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Οι 3 σύμβουλοι του δημοσίου η Lazard, η HSBC και η Deutsche Bank σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να εισηγούνται την διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ΑΤΕ και το ΤΤ στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε συνδυαστικά είτε μεμονωμένα.
Δηλαδή ως παράδειγμα η Πειραιώς που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΑΤΕ και το ΤΤ θα υποβάλλει την οικονομική της προσφορά που συνδυάζει πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ και του ΤΤ και άλλη θα μπορεί να υποβάλλει οικονομική προσφορά μόνο για το ΤΤ και στο τέλος το δημόσιο θα αξιολογήσει προσφορές και όλες τις παραμέτρους.
Με βάση πληροφορίες ή στο τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης οι τρεις σύμβουλοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση για την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Πέραν από τις προτάσεις για το μέλλον της ΑΤΕ και του ΤΤ οι σύμβουλοι θα αποτιμήσουν τις δύο τράπεζες. Στο ναδίρ ίσως βρεθεί η αποτίμηση της ΑΤΕ την οποία διενεργεί το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Ernst & Young που διενεργεί έλεγχο για λογαριασμό του δημοσίου ώστε να καθορίσει την αποτίμηση της ΑΤΕ φέρεται να αποτιμά την τράπεζα πολύ χαμηλά.
Μάλιστα ορισμένοι μιλούν για αποτίμηση έκπληξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Είναι προφανές ότι σε λίγες μέρες το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.
Αν ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη δομή της καθαρής θέσης της ΑΤΕ που ουσιαστικά αν αφαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές δεν έχει κεφάλαια και με δεδομένο ότι το ΤΤ διαθέτει με βάση το α΄ 6μηνο 853 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία μειώνονται λόγω των υποαξιών ομολόγων το νέο σχήμα αν αποφασιζόταν συγχώνευση κρατικών τραπεζών θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου