Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το λάθος που ευνόησε την πώληση της Ο.Α.

Το κύρος της Κομισιόν αλλά και του εαυτού του τσαλακώνει το Πρωτοδικείο της Ε.Ε. με την απόφασή του που αφορά ένα από τα πολλά επεισόδια του σίριαλ με πρωταγωνιστή την πάλαι ποτέ κρατική Ολυμπιακή.

Επί της ουσίας, με την προχθεσινή απόφασή του το δικαστήριο δεν αλλάζει και πολλά πράγματα καθώς:

* Ακυρώνει μεν τη «διαταγή» της Κομισιόν με την οποία η Ο.Α. και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές όφειλαν να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 130 εκατ. ευρώ, λόγω προνομιακών τιμών στα μισθώματα αεροσκαφών και λόγω της υπερεκτίμησης περιουσιακών στοιχείων.

* Επιβεβαιώνει όμως πως οι εταιρείες έλαβαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παράνομες κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 360 εκατ.

Το χρονικό

Η απόφαση αποτελεί κυρίως αφορμή για να δει κανείς τον τρόπο που λειτουργούν (ή δεν λειτουργούν) οι μηχανισμοί της Ε.Ε. Η υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε το δικαστήριο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε πως στην τότε κρατική εταιρεία είχαν χορηγηθεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η Ελλάδα προσέφυγε στο Πρωτοδικείο της Ε.Ε. προσβάλλοντας την απόφαση της Κομισιόν, ενώ και η Επιτροπή κινήθηκε δικαστικά κατά της χώρας μας για μη συμμόρφωση με την απόφαση.

Τον Φεβρουάριο του 2008 το Πρωτοδικείο έκρινε πως κακώς η Ελλάδα σφύριζε αδιάφορα και καταδίκασε τη χώρα μας για μη εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής. Ομως μόλις προχθές το ίδιο δικαστήριο απεφάνθη πως ένα μέρος της επίμαχης απόφασης ακυρώνεται (!), κυρίως για τεχνικούς λόγους. Συγκεκριμένα διαπίστωσε πως η Κομισιόν δεν έλαβε υπ' όψιν κατά την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ο.Α. τις χρονοθυρίδες προσαπογείωσης (τα λεγόμενα slots).

Επίσης, σχετικά με μια υπόθεση πώλησης δύο αεροπλάνων, η Επιτροπή χρησιμοποίησε τη λογιστική και όχι την πραγματική εμπορική τους αξία, προκειμένου να προσδιορίσει μέρος του ποσού που θα έπρεπε να επιστραφεί στο Δημόσιο. Με λίγα λόγια, το δικαστήριο απεφάνθη πως η Κομισιόν έκανε μισές δουλειές.

Η συγκεκριμένη απόφαση έπαιξε κάποιο ρόλο στη μετέπειτα διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής και λειτούργησε ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Αθήνα από την Ε.Ε. Ωστόσο η απόφαση που έβαλε την αποκρατικοποίηση της εταιρείας στην τελική ευθεία ήταν εκείνη που εκδόθηκε από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2008, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Η εν λόγω απόφαση μιλούσε και πάλι για την ανάγκη επιστροφής χρημάτων από την Ολυμπιακή στο Δημόσιο, ωστόσο τόνιζε πως εάν πωλείτο η εταιρεία, όλα αυτά θα συνιστούσαν μια παλιά, ξεχασμένη ιστορία. *

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου