- Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Corsepius, ο «άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές» της Μέρκελ, φαίνεται να έθεσε και το θέμα της ΔΕΗ.
Ως ενδιάμεσο σταθμό, αλλά με μεγάλη σημασία στο ταξίδι τους στο ελληνικό επιχειρείν οι Γερμανοί θεωρούν τον τερματισμό της εκκρεμότητας της Siemens. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Siemens έπρεπε να πληρώσει (όπως άλλωστε συνέβη και στη Γερμανία), αλλά ότι ο πολυετής διασυρμός της εταιρείας δεν εξυπηρετεί πλέον, παρά μόνον το πολιτικό αλισβερίσι στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα, καλώς δεν αναδεικνύεται ενοχή άλλων προσώπων, από αυτά που έχουν ήδη φανεί. Και αυτό το κατέστησε σαφές στον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος καταπώς φαίνεται έχει αναλάβει να διευθετήσει την… εκκρεμότητα αυτή.
Η εμπλοκή
Πολύ καλά ενημερωμένη επιχειρηματική πηγή υποστηρίζει μάλιστα ότι το θέμα του ΟΤΕ ούτε καν τέθηκε στις επαφές του Παμπούκη με τον άνθρωπο της Μέρκελ Uwe Corsepius, καθώς το ενδιαφέρον μονοπώλησε η «υπόθεση Siemens». Πράγματι, η γερμανική πλευρά επιδιώκει πιεστικά να κλείσει το θέμα, για να ξαναμπεί επιχειρηματικά ο βαυαρικός κολοσσός, καθαρότερος, στην ελληνική πιάτσα.
Η ίδια πηγή εκτιμά πως η εμπλοκή Παμπούκη παραπέμπει σε νομικό διακανονισμό με την αποδοχή από τη γερμανική πλευρά καταβολής ενός σημαντικού (αστικού) προστίμου ή αποζημίωσης. Και αυτό το θέμα φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί, και μετά τις 28 Μαρτίου είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και τα «νεότερα», υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κινηθούν βάσει σχεδίου.
Μεταξύ των προϋποθέσεων λέγεται ότι περιλαμβάνεται και το χαμήλωμα των τόνων για την υπόθεση των συμβάσεων των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα ναυπηγεία δεν βρίσκονται πλέον σε γερμανικά χέρια, αλλά σε όλους είναι γνωστό ότι η μεταβίβαση στο Άμπου Ντάμπι έγινε υπό την εποπτεία τους και πως τα deals τα είχαν κλείσει γερμανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για μίζες. Και εδώ λοιπόν υπάρχει ένα αίτημα για μορατόριουμ. Αντίθετα με τα άλλα εξοπλιστικά επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει πιεστικό γερμανικό αίτημα για την αγορά μαχητικών Eurofighter.
Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι ο Corsepius, ο «άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές» της Μέρκελ, φαίνεται να έθεσε και το θέμα της ΔΕΗ. Και αυτό που δείχνει να καίει το Βερολίνο είναι όντως η ΔΕΗ καθώς φέρεται να επιδιώκει τη με κάθε τρόπο επανενεργοποίηση της μη δεσμευτικής συμφωνίας, που είχε υπογράψει η Επιχείρηση με την RWE επί Νέας Δημοκρατίας. Το αίτημα για συμφωνία λέγεται πως ξανάπεσε στο τραπέζι, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να πιέζει έντονα. Η RWE είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτροπαραγωγής στη Γερμανία (μετά την Ε-ΟΝ) με έδρα το Έσσεν. Ιδρύθηκε το 1898, απασχολεί περισσότερους από 68 χιλιάδες εργαζόμενους, έχει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 48 δισ. ευρώ και κέρδη σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου