Ο Τόνι Μπλερ ποζάρει χαμογελαστός την ώρα που οι φωτογράφοι απαθανατίζουν τη χειραψία του με τον Μουαμάρ Καντάφι. Ο Λίβυος ηγέτης στήνει τη βεδουίνικη σκηνή του λίγα μέτρα από το Μέγαρο των Ηλυσίων του Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι, ενώ κατά την πιο πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία, με την ανοχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δίνει ένα προκλητικό σόου με 30 καθαρόαιμα άλογα και τις «αμαζόνες» γυναίκες σωματοφύλακές του.
Τα αρχεία των ειδησεογραφικών πρακτορείων είναι γεμάτα με φωτογραφίες του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, ικανές να εκθέσουν τους ηγέτες της Δύσης. Όλα αυτά, όμως, δεν είναι παρά πταίσματα μπροστά στη στροφή στην καριέρα τους που κάνουν κάποιοι πρώην πολιτικοί, μπαίνοντας στο… «μισθολόγιο» των δικτατόρων του πλανήτη.
«Ο Σαρκοζί πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από τη Λιβύη για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του. Εμείς τη χρηματοδοτήσαμε. Έχουμε όλες τις λεπτομέρειες και είμαστε έτοιμοι να αποκαλύψουμε τα πάντα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euronews ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη. Το Παρίσι διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, θα πρέπει να σημειωθεί, έγιναν αφότου ο Σαρκοζί και η Γαλλία τέθηκαν επικεφαλής της στρατιωτικής επέμβασης των Δυτικών στη Λιβύη.
Εξίσου κατηγορηματικά διαψεύδονται και από το γραφείο του Τόνι Μπλερ οι ισχυρισμοί του γιου του Καντάφι ότι και ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης της… γενναιοδωρίας του καθεστώτος. Σύμφωνα με τον Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, ο Μπλερ εκτός από «προσωπικός φίλος της οικογένειας», είναι και σύμβουλος του κρατικού fund Libyan Investment Authority. Λέγεται ότι ο Μπλερ έχει χτίσει προσωπική περιουσία ύψους 20 εκατ. στερλινών καθώς αφότου εγκατέλειψε το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αναπτύσσει έντονη επαγγελματική δράση, λειτουργώντας μεταξύ άλλων ως σύμβουλος της JP Morgan, όπου η δουλειά του ήταν εν μέρει σχετική με τις τραπεζικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Λιβύη. Πάντως, ο Μπλερ αρνείται ότι έχει άμεσες επαγγελματικές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι.
Φρανκ Γουίσνερ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στην Ουάσιγκτον οι δηλώσεις του Φρανκ Γουίσνερ, συνταξιούχου διπλωμάτη και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Κάιρο, υπέρ του Χόσνι Μουμπάρακ, την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ζητούσε από τον Αιγύπτιο πρόεδρο να παραιτηθεί. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να τηρήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Γουίσνερ ότι «η συνέχιση της ηγεσίας του Μουμπάρακ είναι σημαντική». «Έχει περάσει 60 χρόνια από τη ζωή του υπηρετώντας τη χώρα του, αυτή είναι η ιδανική στιγμή να δείξει το δρόμο προς τα μπροστά», είπε ο πρώην διπλωμάτης. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το δικηγορικό γραφείο του έκανε δουλειές με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ
Άλλα απολυταρχικά καθεστώτα κατάφεραν να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους εξασφαλίζοντας τη συνεργασία ανώτατων αξιωματούχων της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, που διετέλεσε καγκελάριος της Αυστρίας από τον Ιανουάριο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2008, είναι σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Η Δύση επικρίνει τον Ναζαρμπάγιεφ, καθώς συγκεντρώνει στα χέρια του εκτός από υπερβολικές εξουσίες και μεγάλο μέρος από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας του.
Χιούμπερτ Γκόρμπαχ
Ένας άλλος Αυστριακός, ο πρώην αντικαγκελάριος Χιούμπερτ Γκόρμπαχ, βρέθηκε πρόσφατα στη Λευκορωσία, σε ένα ταξίδι που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτηρήσει την εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές της χώρας πληρούν τα στάνταρ της Δυτικής Ευρώπης, δήλωσε ο Αυστριακός, σε μια διαπίστωση που δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση, αφού ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει χαρακτηριστεί «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης». Πάντως, οι εκλογές της Λευκορωσίας εξασφάλισαν και τη «βούλα» του Πολωνού Α. Λέπερ. Όταν ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωνε ότι οι εκλογές στη χώρα έγιναν «σε συμμόρφωση με τις αρχές της δημοκρατίας», μάλλον ήλπιζε ότι με τον τρόπο αυτό προωθεί τη νέα καριέρα του, ως διαμεσολαβητή σε επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στην Πολωνία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Mαθήματα λόμπινγκ
Αυτός που δίνει μαθήματα λόμπινγκ σε όλους τους πρώην πολιτικούς του πλανήτη, εκμεταλλευόμενος άριστα το πολιτικό παρελθόν του για να χτίσει μια νέα καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι άλλος από τον Γερμανό πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ως καγκελάριος, ο Σρέντερ υπήρξε πολύτιμος σύμμαχος των Ρώσων στο project του αγωγού Nord Stream. Έτσι, με την αποχώρησή του από την πολιτική δράση, ο Σρέντερ δεν άργησε να βρει δουλειά στην Gazprom, τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας που έχει απλώσει σε τέτοιο βαθμό τα πλοκάμια του στην Ευρώπη, ώστε κατάφερε δύο φορές τα τελευταία δέκα χρόνια να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου