Στην εποχή της κρίσης, η αναζήτηση του… πλούσιου γαμπρού φαίνεται πως καλά κρατεί Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που αναμένεται να εξοργίσει τις απανταχού φεμινίστριες, αλλά και να δικαιώσει μερικές από τις πρώτες διδάξασες, όπως είναι η Ναταλία Βοντιάνοβα, το τοπ μόντελ που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές της Ρωσίας και παντρεύτηκε το ζάπλουτο Βρετανό Τζάστιν Πόρτμαν.
Η… προκλητική για πολλούς μελέτη υποστηρίζει ότι οι πολυετείς αγώνες των γυναικών για ισότητα πέφτουν σήμερα στο κενό, καθώς οι σύγχρονες γυναίκες επιλέγουν συνειδητά άνδρες με γεμάτο πορτοφόλι… που θα τις έχουν βασίλισσες της κουζίνας. Η επιθυμία τους να «καλοπαντρευτούν» είναι μάλιστα μεγαλύτερη στις μέρες μας από ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’40, υποστηρίζει η Κάθριν Χακίμ από το London School of Economics, επικεφαλής της μελέτης.
Στην έκθεση που δημοσιεύεται από τη δεξαμενή σκέψης «Centre for Policy Studies», τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι άνδρες καταλαμβάνουν σήμερα τις υψηλές θέσεις, απλά και μόνο επειδή οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την καριέρα. «Είναι μύθος η ιδέα ότι οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες», λέει και τονίζει ότι η φιλοδοξία τους να ενώσουν τη ζωή τους με έναν άνδρα που είναι πιο μορφωμένος και κερδίζει περισσότερα χρήματα από εκείνες παραμένει, ιδίως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Οι γυναίκες, λοιπόν, εξακολουθούν να βλέπουν το γάμο ως μια εναλλακτική λύση ή τουλάχιστον ένα συμπλήρωμα στην καριέρα τους», τονίζει.
Η μελέτη -που έχει ήδη γίνει «κόκκινο πανί» για τις γυναικείες οργανώσεις βασίζεται σε στοιχεία από ολόκληρο τον κόσμο και εστιάζει στη Βρετανία και την Ισπανία, όπου το 38% των γυναικών παντρεύεται σήμερα πλουσιότερους και πιο μορφωμένους άνδρες, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από το 20% που ήταν το 1949. Η τάση επαναλαμβάνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ αλλά και την Αυστραλία.
Η δρ Κάθριν Χακίμ φθάνει στο σημείο να επικρίνει τα μέτρα για την ισότητα των δύο φύλων που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον, όπως επίσης και τις φεμινίστριες που συντηρούν, όπως λέει, μύθους και «κατασκευάζουν πολιτικά πυρομαχικά για έναν πόλεμο που έληξε προ πολλού». Ο στόχος των συμμετρικών «οικογενειακών ρόλων», όπου οι άνδρες και οι γυναίκες μοιράζονται ισότιμα τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού, δεν είναι πλέον ο ιδανικός για πολλά ζευγάρια, συμπληρώνει.
Οι γυναίκες επιθυμούν πλέον να γίνουν «νοικοκυρές», το πρόβλημα είναι ότι δεν το παραδέχονται -ακόμη και στους συντρόφους τους- γιατί δεν είναι πολιτικά ορθό.
«Η αλήθεια είναι ότι παρά τις φεμινιστικές θεωρίες, οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πράγματι διαφορετικές φιλοδοξίες, προτεραιότητες και στόχους ζωής», καταλήγει η μελέτη και επικρίνει τις οικογενειακές πολιτικές, τα επιδόματα μητρότητας και τα παρόμοια μέτρα πρόνοιας, τα οποία στην ουσία συντηρούν την ανισότητα και δεν τη μειώνουν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου