Σε one stop shop θα μπορούσε να μετατραπεί η οικία της Μαργαρίτας Παπανδρέου στο Κάτω Αλμύρι της Κορίνθου, καθώς όποιος περνάει από εκεί, έχοντας κατά νου πρότζεκτ, των οποίων το κόστος χρηματοδότησης υπερβαίνει τα 300.000 δολ., βρίσκει χορηγίες από κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικά κεφάλαια στο άψε σβήσε... για γραφειοκρατία δε, ούτε λόγος! Ο λόγος αυτή τη φορά για το «The Mήδεια Project» (TMP), που αποτελεί ένα «θεατρικό χορό από ωμά σωματικά συναισθήματα» και στοχεύει στην ανάδειξη της, διαφεύγουσας από τον άνθρωπο, «φύσης του υπερφυσικού». Ετσι, η Μήδεια γίνεται η κοινή αναφορά της συναδέλφωσης της Αθήνας με το Λος Αντζελες. Περιλαμβάνει παραστάσεις στη σπηλιά Νταβέλη που ξεκινούν το Μάιο του 2011 στην Αθήνα και μια σε μια παρόμοια σπηλιά στην Πόλη των Αγγέλων τον Ιούνιο του 2011. Η τυχερή της χρονιάς που ζει το θαύμα του Invest in Greece είναι η μποέμισσα Ταμάρ Φόρτγκανγκ, εμπνευστής, παραγωγός και ηθοποιός της παράστασης, από το Λος Αντζελες και επιστήθια φίλη της Μαργαρίτας Παπανδρέου, καθώς συζητούν χωρίς περιστροφές για «τέχνη, πολιτική, άνδρες, ακόμα και για σεξ». Ολα αυτά τα διηγείται στο προσωπικό της ιστολόγιο (http://themedeaproject.wordpress.com), όπου αποκαλύπτει τη διαδικασία της διοργάνωσης και την καθοριστική συμβολή της Μαργαρίτας στην εξεύρεση 300.000 δολ. για τη θεατρική παράσταση στη σπηλιά Νταβέλη.
Αρχικά η παράσταση, όπως μας διηγείται η Ταμάρ, είχε προταθεί στην επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, αλλά είχε απορριφθεί. Η Ταμάρ προσπαθούσε έκτοτε να υλοποιήσει την ιδέα της, χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που συνάντησε τη Μαργαρίτα Παπανδρέου. Σε ανάρτησή της υπό τον τίτλο «Μαργαρίτα» στις 3 Αυγούστου 2009, η Ταμάρ περιγράφει γλαφυρά την πρώτη τους συνάντηση. «Βρέθηκε από την Αμερική, στο εξωτικό Κάτω Αλμύρι της Κορίνθου. Εκεί, σε ένα περίπτερο, ρωτώντας για το πού είναι το σπίτι της Μαργαρίτας, συναντάει τυχαία μια γυναίκα εν ονόματι Αμαλία, η οποία τυγχάνει να είναι και πολύ καλή φίλη της Μαργαρίτας». Φωτογραφίζει έτσι άθελά της την Αμαλία Σκέπερς, διοικητή του νοσοκομείου της Κορίνθου και πολύ στενή φίλη της πάλαι ποτέ «σταχτοπούτας», καθώς η Ταμάρ, που όπως εξομολογείται, με δυσκολία καταφέρνει να εξοφλήσει το ενοίκιό της, θαυμάζει απεριόριστα την «απόδημη από το Σικάγο που κατάφερε να γίνει η πρώτη κυρία της Ελλάδος».
Στη συνέχεια, μεταφέρει το θερμό κλίμα γνωριμίας της με όλη την οικογένεια και τον ενθουσιασμό του Γιώργου Παπανδρέου, που «επρόκειτο να εκλεχθεί τον Οκτώβριο του 2009», δήλωσε ότι θέλει αυτό να είναι «το πρώτο υψηλού προφίλ πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της διακυβέρνησής του». Η Μαργαρίτα, που προφανώς βλέπει κι εκείνη τον Αντώνη Σαμαρά σαν Γιώργο Παπανδρέου, της έκλεισε ραντεβού με τον τότε υπουργό Πολιτισμού για να ασκήσει επιρροή σε όφελος του πρότζεκτ, τα «big guns» της, όπως χαρακτηριστικά λέει στην Τάμαρ. «Το επόμενο πρωί λοιπόν» όπως γράφει σε άλλη ανάρτηση, συναντήθηκε «με τον υπουργό πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποσχέθηκε τη χορηγία χρημάτων, την αιγίδα του ΥΠΠΟ, και ότι θα βοηθήσει στην εξεύρεση μελλοντικών χορηγών». Οι άκρες της Μαργαρίτας, όμως, δεν εξαντλούνται στην πολιτική, καθώς την έφερε σε επαφή με «το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Πατέρα Βασίλειο», ώστε να πάρει άδεια για να κάνουν οι καλλιτέχνες καμαρίνι το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, παραπλεύρως της σπηλιάς Νταβέλη. Αξίζει να σημειωθεί πως κύκλοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναφέρουν πως δεν υπάρχει στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου με αυτό το όνομα. Σε άλλη της, πιο επίκαιρη, ανάρτηση η Ταμάρ γράφει: «Εμπνευσμένος από το όραμά μας, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου θέλει το TMP να δράσει καταλυτικά για να αλλάξει η πολιτική που δεν επιτρέπει στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν αρχαιολογικά μνημεία και επιθυμεί να είναι το πρώτο τουριστικό-καλλιτεχνικό γεγονός της πρωθυπουργίας του».
Ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή από το αρχαιολογικό συμβούλιο η χρήση της σπηλιάς Νταβέλη, παρόλο που, όπως γράφει απογοητευμένη η παραγωγός, είχε πάρει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση από την Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ και το γ.γ. τουρισμού Μελέτιο Τζαφέρη. Τελικά, το πρόβλημα λύθηκε στις 27 Απριλίου 2010, επί υπουργίας Γερουλάνου, οπότε και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αθήνας έδωσε την άδεια για να χρησιμοποιηθεί η σπηλιά Νταβέλη. Σύμφωνα με την έγκριση που έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα δοθούν 24 παραστάσεις, των οποίων ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος, 80 κάθε φορά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ όλοι οι χώροι της σπηλιάς θα είναι προσεκτικά περισχοινισμένοι.
Εφόσον η Ταμάρ έψαχνε χρηματοδότες χωρίς αποτέλεσμα από το 2004, είναι ευκόλως εννοούμενο πως όλοι όσοι δηλώνουν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, πέρα από το ΚΕΔΕ, το σύλλογο για την ειρήνη του οποίου προΐσταται η ίδια η Μαργαρίτα Παπανδρέου, ο Δήμος Αθηναίων, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, το IPSACI - Διεθνές σωματείο για την επιστροφή των μαρμάρων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Αλέξης Μανθεάκης, συγγραφέας, φίλος της οικογένειας Roussel και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, η Ελληνογερμανική Αγωγή, η ελληνική πρεσβεία στο Λος Αντζελες και η Sister-City Organisation, έχουν πάρει σήμα από τη σιδηρά μητέρα του πρωθυπουργού.
Στην προσπάθεια εξεύρεσης ιδιωτικού κεφαλαίου, η Ταμάρ διηγείται πως η κ. Παπανδρέου κανόνισε συνάντηση στο σπίτι της στην Κηφισιά με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος, «κρατώντας ανά χείρας μια τούρτα από μους σοκολάτας, αν κι είχε τάξει ότι θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα με 50.000 ευρώ, έπειτα από 3 μήνες εξαφανίστηκε». Επιπρόσθετα, η πολύ στενή της σχέση και η καθαρή εμπλοκή της Μαργαρίτας Παπανδρέου φαίνεται στο γεγονός, όπως μας το διηγείται η Ταμάρ, πως, «όποτε βρίσκεται στην Ελλάδα, μένει στην κατοικία της μητέρας του πρωθυπουργού στην Κόρινθο, μετακινείται με BMW και απολαμβάνει υψηλή μεσογειακή γαστρονομία».
Πάει ο Χαρδατρέλας.. Θα την κόψει την εκπομπή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε πολύ ψωμί η σπηλιά. ;)