Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μαρία Δαμανάκη ο “σωτήρας” της Ισλανδίας

Η επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, έκανε το πρώτο βήμα με σκοπό να απαγορευτεί στα ισλανδικά πλοία να ξεφορτώνουν ψάρια σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η διαμάχη, που απειλεί την ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε. Η κ. Δαμανάκη ζήτησε από τον εκπρόσωπο του αρμοδίου επιτρόπου για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA), Ολιβερ Ντριούς, να πραγματοποιήσουν επίσημη συνάντηση πριν από τις 14 Ιανουαρίου, για να συζητηθεί η επιβολή εμπάργκο στην Ισλανδία. Η ΕΕΑ είναι μία ενιαία αγορά των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. με την Ισλανδία, το Λιχνεστάιν και τη Νορβηγία.

Ποσοστώσεις
Η Ισλανδία, που προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., επιδιώκει παράλληλα να επωφεληθεί από την αύξηση καρχαριοειδών στα ύδατά της, καθώς αύξησε το καλοκαίρι μονομερώς τις ποσοστώσεις αλιείας τους, ερχόμενη σε σύγκρουση με παραδοσιακούς αλιείς καρχαριοειδών, όπως η Σκοτία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.

Τρεις Ευρωπαίοι επίτροποι, συμπεριλαμβανομένης της κ. Δαμανάκη, απέστειλαν επιστολή στην Ισλανδία τον Οκτώβριο, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία ανεύρεσης λύσης στον «πόλεμο των καρχαριοειδών» απειλεί τις σχέσεις τους. Η Ισλανδία υποστηρίζει ότι πάνω από 1 εκατ. τόνοι καρχαριοειδών μετανάστευσαν στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (EEZ) -δηλαδή στη θαλάσσια ζώνη, στην οποία έχει δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του θαλάσσιου πλούτου της- κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης περιόδου καλοκαιρινής εκτροφής. Η χώρα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει το φετινό μερίδιό της στην αλιεία του Βόρειου Ατλαντικού, που είναι 17%, και το 2011.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΚΚΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου