Το θέμα της ενέργειας πυροδοτεί ολοένα και μεγαλύτερες εντάσεις, ειδικά στην Ευρώπη, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει ενεργειακή αυτονομία και αναγκάζεται να την εισάγει.
Αλλά πέρα από αυτό, η Γερμανία επέβαλλε στην Ευρώπη μία "πράσινη" ενεργειακή πολιτική, με μεγάλες επιδοτήσεις σε φωτοβολταικά και σε αιολικά πάρκα, και με φόρους και ποινές σε όσα κράτη χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.
Όμως, όπως έχουμε πει πολλές φορές σε παλιότερα άρθρα μας, η "πράσινη ενέργεια" αποδεικνύεται πολύ ακριβή, και με πολύ κακή απόδοση σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας. Έτσι, οι εταιρίες που παράγουν φωτοβολταικά/αιολικά επιδοτούνται, αυτοί που βάζουν φωτοβολταικά/αιολικά...επιδοτούνται, οι τράπεζες που δίνουν δάνεια σε αυτούς επίσης επιδοτούνται, αλλά όλοι οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώσουν ολοένα και πιο αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.
Σε πιο φτωχές χώρες, όπως η Βουλγαρία, έχουμε ήδη δει ότι ένα από τα βασικότερα αιτήματα των λαικών κινητοποιήσεων είναι πλέον η μείωση της τιμής του ρεύματος, και ακόμα και η Γερμανία έχει αρχίσει να περιορίζει τις "πράσινες" επιδοτήσεις, διότι ακόμα και αυτή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένη κόστη.
Δεν είναι όμως οι λαοί που στενάζουν, αλλά και οι βιομηχανίες, που καλούνται και αυτές να πληρώσουν πολλά λεφτά για το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με εταιρίες που λειτουργούν σε Αμερική, Ιαπωνία, κτλ.
Επειδή μάλιστα οι βιομήχανοι είναι πιο οργανωμένοι, αλλά και πιο "ξύπνιοι" σε σχέση με τους λαούς (όπου πολλοί ακόμα δεν έχουν καταλάβει που οφείλεται η μεγάλη εύξηση στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουν), κλιμακώνουν διαρκώς την επίθεση τους εναντίον της "πράσινης ενέργειας".
Πρώτα κατάφεραν να περιορίσουν τον "πράσινο" φόρο που έμπαινε στη χρήση ορυκτών καυσίμων μέσαω του Ευρωκοινοβουλίου, και τώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις ρυξέλλες..."άστραψαν και βρόντηξαν" για το θέμα, με το ενεργειακό να αναδεικνύεται σε πρώτο θέμα της συνδιάσκεψης.
Δείτε πχ εδώ ένα άρθρο των Financial Times για το θέμα, μαζί με ένα χαρακτηριστικό γράφημα που το συνόδευε:
H …ηλεκτρισμένη σύνοδος κορυφής της ΕΕ
Τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα απασχολήσουν τη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και το κομμάτι που αφορά την ενεργειακή πολιτική μπορεί κάλλιστα να αποτυπωθεί σε ένα και μοναδικό, αλλά εξαιρετικά εντυπωσιακό, γράφημα, που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες.
Το γράφημα δείχνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -πλην φόρων- για βιομηχανική χρήση στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Έχοντας ξεκινήσει από ένα κοινό σημείο το 2005, οι τρεις γραμμές αποκλίνουν ευρέως, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι οι τιμές στην Ευρώπη είναι σήμερα 37% υψηλότερες από εκείνες στις ΗΠΑ και σχεδόν 20% από εκείνες στην Ιαπωνία.
Στο γράφημα αποτυπώνεται ο κλιμακούμενος φόβος στην Ευρώπη ότι οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας αποτελούν πλέον απειλή στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα μιας περιοχής που βουλιάζει στην ύφεση. Έχει έλθει στο επίκεντρο λόγω της σταθερής ροής ανακοινώσεων Ευρωπαίων βιομηχάνων για τα σχέδιά τους να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ.
Παράδειγμα το σχιστολιθικό αέριο. Θεωρείται ευρέως ότι είναι η αιτία για την κάθετη πτώση των τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ. Σε μια ένδειξη αποδοχής των σχιστολιθικών κοιτασμάτων αερίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται σήμερα να συμφωνήσουν ότι είναι ανάγκη «να αναπτυχθούν γηγενείς ενεργειακοί πόροι».
Όμως οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η γεωλογική κατάσταση ίσως είναι λιγότερο υποσχόμενη στην Ευρώπη απ’ όσο εκτιμάτο. Η μη συμβατικές τεχνικές άντλησης που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στα σχιστολιθικά κοιτάσματα αντιμετωπίζουν επίσης τεράστιες περιβαλλοντικές αντιστάσεις.
«Υπάρχουν ανησυχίες», είπε ο κ. Rabbitte, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα γίνει με το σχιστολιθικό αέριο».
Θα δούμε τι υπάρχει και τι όχι, προς το παρόν πάντως η Γερμανία έχει "τρενάρει" το fracking ("shale gas" - σχιστολιθικό αέριο), μιας η ίδια έχει σχετικά καλή συμφωνία με τη ρωσία για ενέργεια, και δε θέλει να χαλάσει τη συμμαχία της με τους Ρώσους. Άσε που οι γερμανικές εταιρίες είναι αυτές που κυρίως κατασκευάν τα φωτοβολταικά, και άρα αυτές είναι που τσεπώνουν και το μεγαλύτερο μέρος των πράσινων επιδοτήσεων από όλη την Ευρώπη.
Από την άλλη όμως, δε μπορεί ούτε καν η Γερμανία να συνεχίσει να πληρώνει τόσο ακριβό ρεύμα, ειδικά όταν η Αμερική έχει, προς το παρόν, το fracking για φτηνό πετρέλαιο, και όλη αυτή η νέα πραγωγή πετρελαίου στην Αμερική έχει ρίξει τις τιμές των ορυκτών καυσίμων διεθνώς, με αποτέλεσμα όλα τα όλα να είναι πλέον ασύμφορα και η Ευρώπη να μένει πίσω.
Δείτε εδώ ένα ακόμα άρθρο της "Ημερησίας", που περιγράφει την οργή των Ευρωπαίων βιομηχάνων και των εταιρίων ηλεκτρισμού:
Επίθεση για την ενεργειακή πολιτική στην Κομισιόν
ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΚΤΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Eπίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή πολιτική εξαπέλυσαν χθες οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης, με επικεφαλής τη γαλλική GDF Suez, εν όψει της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, με κορυφαίο στην ατζέντα το θέμα της ενέργειας μαζί με τη φοροδιαφυγή.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ξυπνήσουν καθώς η ενεργειακή πολιτική που ακολουθούν είναι μία αποτυχία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GDF Suez στη γαλλική Le Monde, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι η Ευρώπη καταστρέφει ένα τμήμα της ενεργειακής της βιομηχανίας.
Στην πρωτοβουλία των «8» συμμετέχουν επίσης εταιρείες όπως οι γερμανικές Ε-ON και RWE, η ιταλική ENI και οι ισπανικές Iberdola και GasNatural. Και μόνον το μέγεθος και το ειδικό βάρος των εταιρειών αυτών στις χώρες τους δίνουν ένα προμήνυμα της «μάχης» που θα δοθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τροποποιηθεί η ενεργειακή πολιτική των Βρυξελλών, η οποία έχει οδηγήσει σε αρκετά αδιέξοδα, που επιτείνονται από την ύφεση.
Πολλοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναγκάζονται σήμερα να υπολειτουργούν ή να μην λειτουργούν και απλώς να είναι σε ετοιμότητα για 3 - 4 ημέρες, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, ενώ λειτουργούν σταθμοί λιθάνθρακα, παρότι εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό έχει γίνει επειδή οι τιμές του λιθάνθρακα έπεσαν σημαντικά στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης στη χρήση σχιστολιθικού αερίου (shale gas), που έχει ανατρέψει τα δεδομένα της αγοράς ενέργειας. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της GDF Suez, οι κρατικές ενισχύσεις συμβάλουν στην αύξηση του πλεονάζοντος δυναμικού παραγωγής, επιδεινώνοντας την υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ο κίνδυνος για μπλακ άουτ ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος απ' ότι σήμερα» κατέληξε, αποδίδοντας την κατάσταση στη μη ανταγωνιστική θέση των σταθμών φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την αναξιόπιστη ροή ηλεκτρισμού από τις αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες.
Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται και στο shale gas, να δοθεί δηλαδή το «πράσινο φως» για την έρευνα σχιστολιθικού αερίου στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου